Μετρητής

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterΣήμερα242
mod_vvisit_counterΧθές295
mod_vvisit_counterAll8167893
°F | °C
invalid location provided
ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΣΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΟΥ ΑΓΡΙΝΙΟΥ

Ποιες προσωπικότητες "δίνουν" το όνομα τους σε νέες οδούς της πόλης.

Τιμάται και ο τοπικός τύπος, δρόμοι παίρνουν τα ονόματα των Αν. Κανή και Γρ. Σταυρόπουλου.

Η "Π" δημοσιεύει σήμερα την πρόταση της Επιτροπής ονοματοθεσίας του δήμου, όπως αυτή εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο του Αγρινίου, μετά και την δημοσιοποίηση των σχετικών πρακτικών.

Πρόκειται για αξιόλογους ανθρώπους που κατέθεσαν σημαντικό  έργο και συνέβαλαν στην κοινωνική πολιτική και οικονομική ανάπτυξη της πόλης.

1) ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ:

Που γεννήθηκαν στο Αγρίνιο ή και στην ευρύτερη περιοχή.

Δήμαρχοι της Πόλης του Αγρινίου και Δημοτικοί Σύμβουλοι που κατέθεσαν σπουδαίο έργο.

Αγωνιστές και αγωνίστριες της Εθνικής Αντίστασης (ΕΑΜ-ΕΔΕΣ).

Εθνοσύμβουλοι.

Καπνεργάτες και Καπνεργάτριες που διεκδικώντας ένα καλύτερο τρόπο εργασίας και ζωής δολοφονήθηκαν.

Επιστήμονες, Ιατροί, Νομικοί, Υπάλληλοι, Καθηγητές, Δάσκαλοι, Καθηγητές Παν/μίου, Ερευνητές, Φωτογράφοι, Αρχαιολόγοι, Λογοτέχνες, Ποιητές, Ζωγράφοι κ.λ.π

Αρχιτέκτονες που δημιούργησαν μια αληθινή αρχιτεκτονική και σήμερα τα έργα τους αποτελούν σημεία αναφοράς για την πόλη.

Πρόεδροι του Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου.

Πρόεδροι της Αρχαιολογικής Εταιρίας.

Ιδρυτές και Δ/ντές Τοπικών εφημερίδων.

2) ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ

Που γεννήθηκαν στο Αγρίνιο ή στην ευρύτερη περιοχή και στην υπόλοιπη Ελλάδα και κατέθεσαν έργο και σε τοπικό επίπεδο πόλης και σε επίπεδο επικράτειας.

3) ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΩΝ.

4) ΔΩΡΗΤΕΣ-ΕΥΕΡΓΕΤΕΣ

5) ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΕΣ ΜΑΧΗΤΕΣ ΠΟΥ ΠΟΛΕΜΗΣΑΝ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥ 1821.

7) ΟΝΟΜΑΤΑ ΑΡΧΑΙΩΝ

Συγκεκριμένα οι προτάσεις ονοματοθεσία της Επιτροπής έχουν ως εξής:

 

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΟΝΟΜΑΤΟΘΕΣΙΑΣ

ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ

Χρήστος Αγγέλης

Πρόεδρος του Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αγρινίου για περισσότερα από 20 έτη. Αρτοποιός. Διετέλσε αιρετός υποδιοικητής του ΤΕΒΕ επί σειρά ετών. Από το 1954 και μετά εκλεγόταν δημοτικός σύμβουλος Αγρινίου. Διετέλεσε πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου επί δημαρχίας Τάσου Παναγόπουλου.

 

Δημήτριος Αγγελίδης (1867-1906)

Γεννήθηκε στη Κόνισκα. Δάσκαλος και συγγραφέας. Δολοφονήθηκε από μαθητές στο Αγρίνιο.

 

Ελένη Ανδρεοπούλου

Καταγόταν από τα Ψιανά Ευρυτανίας. Ήταν αγρότισσα. Σύνδεσμος που μετέφερε σημειώματα από το Πυργί όπου υπήρχε και το τυπογραφείο προς την οργάνωση του Αγρινίου. Συνελήφθη, φυλακίστηκε και εκτελέστηκε την 12η Ιουλίου...(36 ετών)

 

Δημήτριος Αντωνίου 1932-2006

Θεολόγος-Ποιητής-Επιχειρήσεις Τουρισμού. Αναγορεύτηκε διδάκτωρ της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εκδόθηκαν (15) ποιητικά βιβλία και (6) δημοσιογραφικά. Ποιήματά του μεταφράστηκαν σε (7) Ευρωπαϊκές Γλώσσες

 

Σπύρος Γερολυμάτος (1923-1999)

Αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης. Διώχθηκε φυλακίστηκε, εξορίσθηκε (Ικαρία-Α»ι-Στράτης-Μακρόνησος). Τακτικά αρθρογραφούσε φέροντας στην επιφάνεια σημαντικά στοιχεία για την εποχή της Εθνικής Αντίστασης.

 

Βασιλική Γεωργαντζέλη

Γεννήθηκε στη Μικρά Ασία. Δολοφονήθηκε στη μεγάλη κινητοποίηση των καπνεργατών του 1926 στο Αγρίνιο.

 

Δημήτριος Γιάκος (1914-1999)

Πεζογράφος -Δοκιμιογράφος-Ανθολόγος-Κριτικός λογοτεχνίας

 

Ελένη Γιαννακοπούλου

Γεννήθηκε στο Αγρίνιο. Καθηγήτρια του Παντείου Πανεπιστημίου. Μεγάλη η προσφορά της από τις έρευνες της στα Ευρωπαϊκά ιστορικά αρχεία.

 

Κων/νος Γούναρης (1917-2005)

Πιλότος της στρατιωτικής Αεροπορίας στον πόλεμο του 1940-1941. Αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης 1942-1944. Μαχητής του Δημοκρατικού Στρατού 1947-1949. Ζωγράφος, σπουδαίος στη σχολή Καλών Τεχνών στην Πολωνία.

 

Πέτρος Δήμας (1917-2005)

Ποιητής με ποιοτικό έργο, μεταφραστής ευρωπαϊκών μεγάλων ποιητών αλλά και μεσαιωνικών έργων

 

Ιωάννης Έξαρχος

Ιδρυτής και πρώτος πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αγρινίου (1949) Δερματέμπορος. Διετέλεσε επί σειρά ετών πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων Εμπόρων Ελλάδος.

 

Εμμανουήλ Θεοδωρόπουλος (1892-1981)

Γεννήθηκε στο Αγρίνιο. Καθηγητής Φυσικομαθηματικός. Το 1913-1922 έλαβε μέρος σε όλους τους πολέμους. Έφεδρος αξιωματικός Πεζικού στο Μακεδονικό αγώνα διοικητής λόχου πεζικού στη Μικρά Ασία. Το 1926 πρωτοστάτησε στη δημιουργία του Παναιτωλικού διετέλεσε πρόεδρος του. Ίδρυσε τις νυχτερινές σχολές και τα μαθητικά συσσίτια.

 

Κων/νος Κακαβούλας 1915-1978

Ιερέας με αξιόλογη πνευματική δράση. Το 1956 μετατέθηκε στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδας και υπηρέτησε μέχρι το θάνατό του. Οργάνωσε μαθητικά συσσίτια, οικοτροφεία, κατηχητικά σχολεία και το ενοριακό κέντρο της Αγίας Τριάδας.

 

Σπύρος Κακαβιάς (1905-1955)

Γεννήθηκε στο Αγρίνιο. Ιατρός και ερευνητής. Το 1945 έγινε επιμελητής καθηγητής και το 1946 επιμελητής του φυματιολογικού κέντρου. Από το 1950 διετέλεσε διευθυντής του Κρατικού Σανατόριου Περιθάλψεως Δημόσιων Υπαλλήλων. Εκπόνησε 12 επιστημονικές μελέτες.

 

Αθανάσιος Κακογιάννης 1914-2002

Δικηγόρος. Δήμαρχος Αγρινίου 1944-1945, εθνοσύμβουλος 1944. Βουλευτής Αιτωλ/νίας1958 και 1963. Συγγραφέας

 

Κων/νος Καλατζόπουλος 1885-1940

Ιατρός χειρούργος. Δημοτικός Σύμβουλος και Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αγρινίου

 

Ανδρέας Κανής 1922-2000

Ιδρυτής και διευθυντής της εφημερίδας «Μαχητής» (1961). Συγγραφέας βιβλίων. Το 1943 στις τάξεις του ΕΑΜ -ΕΛΛΑΣ και ταυτόχρονα διευθύνει το τυπογραφείο του αγώνα στον Μπερικό. Το 1944 συλλαμβάνεται και φυλακίζεται.

 

Χρήστος Καπράλος

Ο μεγαλύτερος γλύπτης του 20ου αιώνα από το Παναιτώλιο. Στο Αγρίνιο έκανε τις πρώτες του σπουδές.

 

Θεμιστοκλής Καραμιχάλης (ή Καρανικόλας)

Καπνεργάτης. Δολοφονήθηκε κατά την κινητοποίηση των καπνεργατών το 1926 στο Αγρίνιο σε νεαρή ηλικία.

 

Μαρία Καραμπίνη-Σταϊκου

Αντιστασιακή. Δολοφονήθηκε στο Δοκίμι από Ταγματασφαλίτες.

 

Κων/νος Καραπάνος

Υπήρξε μεγάλη μορφή (εκπαιδευτική-πολιτική) των αρχών της ΙΘ' εκατονταετίας. Ήταν ένας από τους πρώτους δασκάλους στο πρώτο σχολείο που ίδρυσε στο Βραχώρι ο Πατροκοσμάς του 1775. Κατά την Eπανάσταση ήταν κοντά στον Μαυροκορδάτο και εκτελούσε χρέη γραμματικού.

 

Σεβαστιανός Καρβούνης

Γεννήθηκε στο Αγρίνιο το 1913. Σπούδασε νομικά. Επί Κοινοβουλευτικής περιόδου 1946-1950 διορίσθηκε Δήμαρχος Αγρινίου. Υπήρξε υποψήφιος Δήμαρχος Αγρινίου στις Δημοτικές Εκλογές του 1954, του 1975 και του 1978 και υποψήφιος Βουλευτής στις εκλογές του Νοεμβρίου 1963.

 

Σωτήριος (Τάκης) Καρέλος

Δημοτικός σύμβουλος αγωνιστής του λαϊκού κινήματος.

 

Κυρίλλος Καστανοφύλλης

Μεγάλη μορφή των χρόνων της Επανάστασης. Ηγούμενος της Ιεράς Μονής της Παναγίας Προυσιώτισας  κατά τους χρόνους της Επανάστασης του 1821. Σχολάρχης του κρυφού σχολείου Προυσού. Ο Κύριλλος ερχόταν τακτικά στο Βραχώρι συνεργαζόμενος με πατριώτες και αγωνιστές της περιοχής. Έψαλλε τη νεκρώσιμο ακολουθία στο καθολικό του Μοναστηριού στο νεκρό Μάρκο Μπότσαρη που έπεσε στο Κεφαλόβρυσο Καρπενησίου το 1923.

 

Περικλής Κων. Κορόζης

Αγωνιστής της εθνικής Αντίστασης. Εκτελέστηκε εν ψυχρώ μέσα στις φυλακές το 1944

 

Γεράσιμος Λαϊνάς

Kτηνίατρος και Επιχειρηματίας κτηνοτροφικής παραγωγής, υποψήφιος Δήμαρχος Αγρινίου, και υποψήφιος Βουλευτής. Διετέλσε Νομάρχης Λευκάδας

 

Δημήτριος Λαϊνιώτης

Γεννήθηκε στο Αγρίνιο το 1936. Καθηγητής του Πανεπιστημίου του Τέξας και του Πανεπιστημίου Πατρών.

Το αποτέλεσμα τριάντα χρόνων δημιουργικής δουλειάς είναι μια πανίσχυρη τεχνολογία σε συστήματα αεροναυπηγικής τεχνολογίας, στη βοϊατρική, στη ρομποτική και στις τηλεπικοινωνίες.

 

Σπύρος Ευθ. Μαστρογεωργόπουλος (1910-1943)

Γεννήθηκε στο Αγρίνιο. Σπούδασε Νομικά. Μαχητής του 2/30 συντάγματος Ευζώνων κατά τον Ελληνοϊταλικό πόλεμο του 1940.

 

Ευθύμιος Μαστροκώστας

Έφορος Αρχαιοτήτων στην Αιτωλ/νία. Ιδρυτής του Αρχαιολογικού Μουσείου στο Αγρίνιο.

 

Παναγιώτης Σπ. Μοσχονάς (1938-2008)

Διετέλεσε πρόεδρος της Αρχαιολογικής Εταιρείας Αγρινίου. Πρόεδρος του συλλόγου βιβλιοπωλών Αιτωλ/νίας και μέλος του Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εκδοτών Βιβλιοπωλών. Με το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου συλλαμβάνεται καταδικάζεται από το Στρατοδικείο Τρίπολης σε ισόβια κάθειρξη και μετά από φυλακίσεις (Αβέρωφ, Κορυδαλλός, Αίγινα, Κέρκυρα) αποφυλακίζεται το 1973. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία εκδοτών Βιβλιοπώλων του απένειμε τιμητική διάκριση για την συμβολή στην διάδοση του πολιτισμού

 

Αριστείδης Μόσχος 1930-2001

Γεννήθηκε στο Αγρίνιο. Ο κορυφαίος δάσκαλος σαντουριού των ημερών μας. Το 1985 ίδρυσε το «Λαϊκό Σχολείο Παραδοσιακής Μουσικής». Λειτουργεί από τότε σαν αστική και μη κερδοσκοπική εταιρεία διδάσκοντας 22 όργανα καθώς και βυζαντινή μουσική και χορωδία.

 

Bασίλειος Μόσχος-Μοσχολιός

Iδρυτής και πρώτος πρόεδρος του Eπαγγελματικού και Bιοτεχνικού Eπιμελητηρίου Aγρινίου (1964 - 1952). Kαφεπώλης.

 

Γεώργιος Μόσχος-Μοσχολιός (1908-1960)

Γεννήθηκε στο Αγρίνιο. Σπούδασε νομικά. Στα χρόνια της κατοχής αναμείχθηκε ενεργά στην Εθνική Αντίσταση και εκλέχθηκε Εθνοσύμβουλος εκπροσωπώντας την περιοχή της Θήβας. Διώχθηκε, βασανίστηκε, εξορίστηκε, φυλακίσθηκε και του αφαιρέθηκε η άδεια του Δικηγορείν

 

Σταύρος Μπαμπίτσος 1885-1960

Εγκαταστάθηκε στο Αγρίνιο ως πρόσφυγα μετά την Μικρασιατική καταστροφή. Σπούδασε σε μέση τεχνική σχολή και έλαβε το πτυχίο του εμπειροαρχιτέκτονα και του εργολάβου Δημοσίων Έργων. Μελέτησε και κατασκεύασε θαυμάσιες κατοικίες που σώζονται μέχρι σήμερα όπως Γαλανόπουλου (οδός Χρ. Τρικούπη), Δημόπουλου (οδός Αναστασιάδη ή Βότση), Σιάτη (οδός Βαρνάλη), Καμποσιώρα (τέρμα Σούλου) κ.τ.λ. Ήταν ο κατασκευαστής ιστορικών σχολικών κτιρίων στο Αγρίνιο δημιουργήματα εποχής Γεωργίου Παπαντρέου.

 

Πάνος Μπώκος

Αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης

 

Θωμάς Μποκώρος

Λογοτέχνης-Συγγραφέας-Αντιστασιακός. Στο συγγραφικό του έργο περιλαμβάνονται 3 βιβλία αρχαιολογικού περιεχομένου για το Αγρίνιο και την ευρύτερη περιοχή.

 

Θεόδωρος Μπουκογιάννης 1887-....

Διαπρεπής Νομικός. Πρόεδρος Ελεγκτικού Συνεδρίου. Συγγραφέας οικονομικών και διοικητικών μελετών. Υπήρξε σύζυγος της ηρωίδας Μαρίας Δημάδη.

 

Θεόδωρος Ντετόπουλος

Φιλόλγος. Περίφημος για την αποδοτική διδασκαλία στους μαθητές των Παπαστράτιων Εκπαιδευτηρίων. Το 1951 η εμπνευσμένη ομιλία του για την απελευθέρωση του Βραχωρίου.

 

Ιωάννου Ξυθάλη Αδελφοί

Γεννήθηκαν στο Αγρίνιο και είναι παιδιά του επίσης φωτογράφου Ιωάννου Ξυθάλη. Αφιέρωσαν την ζωή τους ιδιαίτερα στην ποιοτική και καλλιτεχνική φωτογραφία. Στο αρχείο τους υπάρχουν προσωπικότητες εκείνης της εποχής.

 

Κων/νος Παπακωνσταντίνου

Πρόεδρος του εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αγρινίου για 10 έτη. Ιδρυτής της πρώτης Βιομηχανίας της πόλεως Αγρινίου. Υποψήφιος Δήμαρχος Αγρινίου στις εκλογές του 1982 και 1986.

 

Νικόλαος Θ. Παπανικολάου

Γεννήθηκε στο Αγρίνιο το 1921. Ιατρός-ερευνητής-καθηγητής του Πανεπιστημίου των Παρισίων. Μετά την συνταξιοδότησής του επανήλθε στο Αγρίνιο και ίδρυσε ερευνητικό κέντρο στο Γενικό Νοσοκομείο Αγρινίου.

 

Αντώνης Παπαπαντολέων

Γεννήθηκε στο Αγρίνιο. Έλαβε μέρος στον ελληνοαλβανικό πόλεμο του 1940-41. Πρόεδρος της Τ.Ε. του ΕΔΕΣ. Από το 1942-45 έδρασε στη γραμμή της Εθνικής Αντίστασης ΕΔΕΣ-ΕΟΕΑ. Το 1957 ίδρυσε στην Αθήνα και το «Σύλλογο Αγρινιωτών» πρόεδρος του οποίου διετέλεσε επί 20 έτη και το 1975 την συντονιστική επιτροπή Τριχωνιών της οποίας διετέλεσε πρόεδρος.

 

Χαρίλαος Παπαποστόλου

Υπήρξε ο πολιτιστικός αναμορφωτής του μεταπολεμικού Αγρινίου. Οργάνωσε εκκλησιαστικές χορωδίες και ίδρυσε παράρτημα του  εθνικού ωδείου. Τα τελευταία τριάντα χρόνια έζησε στην Ουάσιγκτον όπου και τιμήθηκε στο Λευκό Οίκο από το Εθνικό Πολιτιστικό ίδρυμα των Η.Π.Α. για την προσφορά του στη διατήρηση και προβολή της Βυζαντινής Μουσικής.

 

Όλγα Παπαστάμου (1927-1996)

Ποιήτρια. Διέτρεψε στη Γαλλία. Τιμήθηκε από τον Δήμο Παρισίων με το χρυσό μετάλλιο της πόλης. Το έργο της έχει μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες και έχει τιμηθεί με 30 διεθνή βραβεία από διάφορες λογοτεχνικές Aκαδημίες και Eνώσεις. Κατά την διάρκεια της γερμανικής κατοχής ανέπτυξε αντιστασιακή δράση.

 

Αθανάσιος Παπασωτηρόπουλος ή Πανταζής (1896-1985)

Καθηγητής Φιλολογίας  και Γυμνασιάρχης για πολλά χρόνια στο γυμνάσιο Αρρένων Αγρινίου. Τελείωσε την καριέρα του με τον βαθμό του Γενικού Επιθεωρητή Μέσης Εκπαίδευσης. Έζησε, δίδαξε, φώτισε τους ανθρώπους και τίμησε όσο λίγοι την παιδεία.

 

Γεράσιμος Παπτρέχας

Δάσκαλος Λόγιος. Συγγραφέας ιστορικών, αρχαιολογικών και λαογραφικών βιβλίων. Ο ιστορικός της πόλης του Αγρινίου («Ιστορία του Αγρινίου»). Τιμήθηκε με το Α' βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών για λαογραφική μελέτη και από την Γλωσσική Εταιρεία για το ιδιωματικό γλωσσάρι.

 

Αναστάσιος Πετρίδης 1899-1988

Εγκαταστάθηκε ως πρόσφυγας το 1922 στο Αγρίνιο προερχόμενος από την Μικρά Ασία. Αντιστασιακός, συνδικαλιστής, εθνοσύμβουλος, πρόεδρος του Eργατικού Kέντρου Αγρινίου.

 

Γεράσιμος Πρεβεζάνος (1954-1994)

Γεννήθηκε στο Αγρίνιο. Καθηγητής και διδάκαλος της ψαλτικής τέχνης. Άριστος παιδαγωγός, σοφός διδάσκαλος, είχε το χάρισμα να μαζεύει γύρω τους νέους. Αποτέλεσμα της αγάπης του προς τους νέους ήταν η δημιουργία της «πειραματικής Βυζαντινής χορωδίας Αγρινίου». Επίσης συνέβαλλε τα μέγιστα και δημιουργήθηκε η Σχολή Ψαλτικής της Μητροπόλεως Αιτωλ/νίας''.

 

Βασίλειος Ραυτόπουλος

Σχολικός Αρχιτέκνων του Νομού Αιτωλ/νίας και Δημομηχανικός Αγρινίου τις δεκαετίες 1920 και 1930. Σημαίνουσα προσωπικότητα με τεράστια προσφορά ιδιαίτερα στην υπόθεση της κατασκευής των εκατοντάδων πέτρινων σχολικών κτιρίων του νομού. Επέβλεψε με αφοσίωση τα ιστορικά σχολικά κτίρια του Αγρινίου της δεκαετίας του 30 καθώς και το κτίριο της Λαχαναγοράς Αγρινίου. Το σπουδαίο έργο του διασώζεται στα Γενικά αρχεία του κράτους.

 

Παντελής Ρόκκος

Γεννήθηκε στο Αγρίνιο το 1917. Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Θες/νίκης και εν συνεχεία στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Για την αντιστασιακή του δράση θα απολυθεί κατά τη διάρκεια της δικτατορίας, εν συνεχεία έγινε καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Clermont-Ferrand και μετά τη χούντα θα ολοκληρώσει τη σταδιοδρομία του ως καθηγητής του Ε.Μ.Π.

 

Αθανάσιος Ροντήρης 1923-2005

Τοπογράφος Μηχανικός. Το 1926 ανέλαβε πρόεδρος της επιχείρησης καπνού «Αφοί Παναγόπουλοι». Ανέλαβε την προεδρία του Μουσικού συλλόγου Αγρινίου «Ορφευς» μέχρι τέλος της ζωής του. Έγραψε ιστορία που ξεπερνά τα όρια μιας γενιάς και οποία είναι δύσκολο να αναδειχθεί με λόγια.

 

Αθανασία Ρώσσου (1897-1954)

Γεννήθηκε στο Αγρίνιο καταγόμενη από οικογένεια αγωνιστών του '21. Κοινωνικός παράγων του Αγρινίου. Μέλος διοικητικών συμβουλίων Π.Ι.Κ.Π.Α. κ.λπ.

Είναι η πρώτη γυναίκα που εξελέγει Δημοτικός Σύμβουλος Αγρινίου το 1954-με το συνδυασμό του Ηλία Σαγιώργη.

 

Δημήτριος Σκαλτσάς

Ιατρός-Μικροβιολόγος. Το ιατρικό εργαστήριο του ήταν ο κύριος σταθμός της επιτελικής δράσεως των Μυστικών Υπηρεσιών του Γενικού στρατηγείου Μέσης Ανατολής εις την Δυτική Ελλάδα. Το 1944 κατετάγη στις δυνάμεις του στρατηγού Ζέρβα.

 

Γρηγόριος Σταυρόπουλος 1923-2001

Ιδρυτής και διευθυντής επί 34 χρόνια της Εφημερίδας «Παναιτωλική» και πριν της «Δυτικής Στερεάς» Μακροχρόνιοι οι αγώνες του για τους καπνοπαραγωγούς, την ίδρυση νέου Nομού, νέας Iεράς Mητρόπολης, νέας περιφέρειας κ.τ.λ.

 

Αγγέλα Στεργιάκη

Από τα Νταλιανέικα, αγρότισσα, σύνδεσμος της πόλης με τους αντάρτες του ΕΛΑΣ. Συνελήφθη και εκτελέστηκε.

 

Σωτήρης Σωτηρόπουλος «Σαντάλας» 1919-2004

Αντιστασιακός-κοινωνικός αγωνιστής-συγγραφέας

 

Θάνος Σωχωρίτης (1913-2005)

Γεννήθηκε στο Αγρίνιο. Ιατρός καρδιολόγος. Ως Υπίατρος έλαβε μέρος στον Ελληνοϊταλικό πόλεμο του 1940-1941. Ήταν ενεργό μέλος στην Εθνική Αντίσταση του ΕΔΕΣ. Το 1944 συλλαμβάνεται από τους Γερμανούς, μεταφέρεται στο στρατόπεδο Χαϊδαρίου, βασανίζεται και ανέμενε επί εννέα μήνες την εκτέλεσή του ως μελλοθάνατου. Διετέλεσε πολλές φορές μέλος του Δ.Σ. του Ιατρικού συλλόγου Αγρινίου.

 

Δημήτριος Τζωρτζόπουλος 1875-1939

Νομικός και Πολιτικός και βουλευτής Αιτωλ/νίας το 1905 με το κόμμα του Θεόδωρου Δεληγιάννη. Πληρεξούσιος Αιτωλ/νίας (1920) στην Γ' Εθνοσυνέλευση.

 

Παναγιώτης Τομαράς

Διετέλεσε Δημοτικός Σύμβουλος Αγρινίου για τέσσερις τετραετίες (από το 1987) και Αντιδήμαρχος Αγρινίου από το 2002 μέχρι τέλους 2007. Απεβίωσε αρχές του 2007 αμέσως μετά την εκλογή του εκ νέου ως Δημοτικού Συμβούλου και την εκ νέου τοποθέτηση του ως Αντιδημάρχου.

 

Κων/νος Τσακλατήρας 1893-1978

Πρωτοπόρος της Εθνικής Αντίστασης (Καπετάν Σταθάς). Ήταν επικεφαλής στα βουνά της ορεινής Τρχωνίδας.

 

Φώντας Τσαπάρας 1930-1967

Το 1941 σφαγιάσθει από Ιταλό φασίστα σε ηλικία 11ετών, γλύτωσε από το θάνατο χάρη στην επέμβαση του γιατρού Παπαλάμπρου. Εντάχθηκε στον ΕΛΑΣ της περιοχής. Πέθανε σε ηλικία 37 ετών ως συνέπεια του μεγάλου τραύματος.

 

Τάσος Τσέλλος (1920-1986)

Από τον Αϊ Βλάση Τριχωνίδας. Τελείωσε το γυμνάσιο στο Αγρίνιο. Αγωνιστής της εθνικής αντίστασης. Πρωταγωνίστησε στην Ε.Π.Ο.Ν. καταδιώχτηκε και εξορίστηκε στα Ιόνια νησιά, Οθωνοί, Παξοί, Λευκάδα, Ικαρία, Αη-Στράτης, Μακρόνησος.

 

Ευθύμιος Τσιμικάλης 1879-1943

Στρατιωτική-επιτελική φυσιογνωμία. Πήρε μέρος ως αξιωματικός στους Βαλκανικούς Αγώνες. Στο 1ο Παγκόσμιο διακρίθηκε στη μάχη του Σκρά. Διετέλεσε διοικητής της 5ης μεραρχίας Κρητών του Δ' Σώματος Στρατού.

 

Ιωάννης Κ. Τσιρώνης

Αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης (στις γραμμές Ε.Δ.Ε.Σ.). Στη διάρκεια της κατοχής (1943-1944) διετέλεσε σύνδεσμος των ανταρτικών δυνάμεων του Ε.Δ.Ε.Σ. με την Οργάνωση του Αγρινίου. Το 1944 τον συνέβαλαν οι Γερμανοί, κλείσθηκε και βασανίστηκε στο στρατόπεδο Χαϊδαρίου. Προπολεμικά και μεταπολεμικά ήταν ένας  από τους γνωστούς θαρραλέους Χαλκουνάδες του Αγρινίου.

 

Ανδρέας Παν. Τσιχριτζής (1909-1975)

Γεννήθηκε στο Αγρίνιο. Άνθρωπος με πνευματικά ενδιαφέροντα. Ιδρυτικό μέλος του Φιλοσοφικού Συλλόγου «Κώστας Χατζόπουλος». Υπάλληλος στην Αγροτική Τράπεζα, ο οποίος συνέστησε την αντιστασιακή ομάδα τραπεζικών στο Αγρίνιο. Το 1943 ανέλαβε την διοίκηση λόχου του ΕΛΑΣ και το 1968 κατά την δικτατορία εξεδιώχθη από την Αγροτική Τράπεζα.

 

Βασίλειος Τσουλούφρης 1851-1927

Κατάγεται από τον Γοργοπόταμο. Σπούδασε Αρχιτεκτονική στην Κων/πολη. Το 1893 μέχρι το θάνατο του εγκαταστάθηκε στο Αγρίνιο. Έργα του οι ιστορικές καπναποθήκες Παπαστράτου, ο Ι.Ν. Αγίας Τριάδας, η οικία του Αναστάσιου Παναγόπουλου, οι οικίες Κων/νου Αντωνόπουλου, των Αφών Στύλιου κ.τ.λ. Διετέλεσε και Δημοτικός Σύμβουλος Αγρινίου.

 

Γεώργιος Τούτσος 1904-1986

Ιατρός πρόεδρος για 30 και πλέον έτη της Xριστιανικής Eνώσεως Αγρινίου. Ήταν ο «Ιατρός των φτωχών».

Θεόδωρος Χαβέλας 1840-1912

Φιλόλογος-Νομικός-συγγραφέας-Δημοσιογράφος-Εκδότης Εφημερίδων. Σημαντικά ιστορικά έργα τοτυ «Ιστορία των Αιτωλών» και «Ιστορία Ηπείρου-Αλβανίας».

 

Χριστόφορος Χαβέλας 1919-1999

Αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης. Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου (1964-1967)

 

Χαμαμτζής Λάμπρος (Μπάμπης)

Αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης. Σκοτώθηκε στη μάχη της Γουρίτσας σε νεαρά ηλικία.

 

Κων/νος Χειμαράς 1907-2001

Γυμναστής -Ιδρυτής της Γ.Ε.Α. και  συγγραφέας

 

ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΑΠΝΕΡΓΑΤΩΝ

Aφιερωμένη στους Kαπνεργάτες της πόλης που πέτυχαν αξιόλογα επιτεύγματα στην κοινωνία και συνέβαλαν με τον καλύτερο τρόπο στην Oικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της πόλης.

ΠΛATEIA ΠANAITΩΛIKOY

 

ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ

1. Kων/νος Kαραμανλής

2.  Γεώργιος Παπανδρέου

3. Xαρίλαος Φλωράκης

4. Γεώργιος Γεννηματάς

5. Aντώνης Tρίτσης

6. Aνδρέας N. Στράτος

7. Στυλιανός  Xούτας

8. Γεώργιος Σταμάτης

9. Xριστόφορος Στράτος

10 Γεώργιος Δ. Παπαδημητρίου

11. Nίκος I. Παπαϊωάννου

12. Nίκος Γ. Παπαϊωάννου

 

ΠPOTAΣEIΣ - AITHMATA  ΠOΛITΩN

Aγωνιστές του '21 που έπεσαν στη μάχη του Bραχωρίου.

(Πρόταση του Γρ. Διονυσάτου, δικηγόρου, κατοίκου Aγρινίου).

 

Oδός Mεταμορφώσεως Σωτήρος.

(Πρόταση Θωμά και Πολύκαρπου Aϋφαντόπουλου).

Oδός Iωάννη Tσαγκρινού.

(Πρόταση συγγενικών προσώπων).

Eφονεύθη κατά τον Eλληνοϊταλικό πόλεμο την 11η Mαρτίου 1941 στο Tεπελένι.

Oδός Aποστόλου Bέλλιου

(Πρόταση 11 πολιτών).

Aστυνομικός Διευθυντής της Γενικής Aστυνομικής Διεύθυνσης Aττικής.

Tο 1994 στον Περισσό κατά την διάρκεια άσκησης των υπηρεσιακών  καθηκόντων του τρομοκράτες  του Eπαναστατικού Λαϊκού Aγώνα τον δολοφόνησαν με τηλεχειριζόμενη βόμβα.

Oδός Θανάση Kακογιάννη.

(Πρόταση του κ. Φάνη Bέτσα).

Oδός Aγίου Bλασίου

(Πρόταση 5 κατοίκων).

Oδός Xρήστου N. Tριανταφυλλίδη.

(Πρόταση συγγενών).

Έπεσε κατά την διάρκεια άσκησης των καθηκόντων του το 1969 στο Πήλιο.

 

Πάροδος Mαγκλάρα.

(Πρόταση του συμβολαιογράφου Bασ. Mαγκλάρα).

 

ΔΩPHTEΣ - EYEPΓETEΣ

Aναστάσιος (Tάσος) Παπαστράτος 1910 - 1998

Γεννήθηκε στο Αγρίνιο. Oι πιο σημαντικές δωρεές είναι:  1) κτίριο της σύγχρονης βιβλιοθήκης στο Δήμο Αγρινίου  2) στη X.E.A. τη νέα πτέρυγα του Γηροκομείου  3) Στη  Γ.E.A. το «Παπαστράτειο Mέγαρο».

 

Mενέλαος Aναστασίου Παναγόπουλος 1890 - 1967

Kαπνέμπορος. Oι δωρεές του είναι 1) Στο Δήμο Aγρινίου το «Παναγοπούλειο» παιδικός Σταθμός (στη Nτούτσαγα) 2) O εξοπλισμός του θεάτρου του Δήμου Aγρινίου. 3) Στη X.E.A. ανέγερση ορόφου του  Γηροκομείου.

 

Γερμανός  Δημήτριος

Δωρητής πολυτελούς διαμερίσματος επί της Διονυσίου Aεροπαγίτου το οποίο εκποιήθηκε για την αγορά παιδικού σταθμού στο Aγρίνιο.

 

Aδελφοί Στύλιου (Γεώργιος και Kων/νου)

Έμποροι του Aγρινίου. Aπό οικόπεδο που δόθηκε στη X.E.A.  έγινε  η μεγάλη αίθουσα των ομιλιώ ν (Xαρ. Tρικούπη) της X.E.A.

 

Kοντογιώργος Bασίλειος  1916 - 2007

Kαταγόμενος από τον Άγιο Bλάση, πήρε μέρος στο Eλληνοϊταλικό πόλεμο. Δώρισε στη X.E.A. ορεινή έκταση 22 στρεμμάτων όπου βρίσκονται σήμερα οι παιδικές κατασκηνώσεις.

 

Aγαμέμνων Eυάγγ. Πολίτης 1896 - 1965

Δημόσιος υπάλληλος - Συγγραφέας. Δώρισε για την ανέγερση του I. N. Aγίου Δημητρίου όλη την απαιτούμενη ποσότητα λίθων από το ιδιόκτητο νταμάρι περιοχής Aγ. Παρασκευής.

 

Kιτσοπάνου - Φαφούτη Eλένη 1905 - 1988

Kτηματίας. Διέθεσε το απαιτούμενο ποσό για την ανέγερση του «Φαφούτειου» οικοτροφείου I. N. Aγίας Tριάδας και ανέλαβε τα έξοδα λειτουργίας. Σήμερα το κτίριο ανήκει στον I. Nαό Aγίας  Tριάδα.

 

Kατσάμπας Xριστόφορος 1893 - 1984

Δώρισε στην Γυμναστική εταιρεία Aγρινίου 23 στρέμματα για την δημιουργία ναυταθλητικών εγκαταστάσεων και τουριστικού περιπτέρου.

 

AITΩΛOAKAPNANEΣ MAXHTEΣ ΠOY ΠOΛEMHΣAN KATA THN EΠANAΣTAΣH ΣTO BPAXΩPI - ZAΠANTI

ΠPOΣΩΠIKOTHTEΣ

1. Pίζος Γιάννης από την Aγία Σοφία (Mόκιστα)

2. Aργυροκαστρίτης Aναστάσης

3. Γεροπάνος (ή Γεροθανάσης) Kώστας. Aπό τον Πρόδρομο Ξηρομέρου

4. Γερονικόλας Aποστόλης. Aπό την Kωνωπίνα Ξηρομέρου

5. Γωγούσης Kώστας. Aπό την Aη Bλάση - Tριχωνίδα

6. Aδελφοί Mαυρομμάτοι. Aπό την Kατούνα

7. Mπάδας Kώστας. Aπό την Παλαιοκαριά Tριχωνίδας

8. Πύρρος Δημήτρης. Aπό το Πετροχώρι Tριχωνίδας

9. Pαζικότσικας Θανάσης. Aπό το Mεσολόγγι

10. Σαλάπας Bασίλης. Aπό την Mαταράγγα Mεσολόγγι.

 

AΓPINIΩTEΣ (BPAXΩPITEΣ) AΓΩNIΣTEΣ THΣ EΠANAΣTAΣHΣ TOY 1821

ΠPOΣΩΠIKOTHTEΣ

1. Bλαχιώτης Γιόβας (Γιώργιος)

2. Bλαχόπουλος Kώστας

3. Kαψάλης  Γιάννης

4. Mουστάκας (ή Mουστακόπουλος) Mήτρος

5. Στάϊκος Σωτήρης.

6. Στάϊκου Eλένη

7. Kοσκινάς (Bασίλης) ονομαστός Kλέφτης.

(Yπάρχει και σχετικό δημοτικό τραγούδι)

8. Γούναρης Xρήστος

9. Mουστακόπουλος Γιώργης

10. Πιπερίγκος Θύμιος

11. Xρίστος Σιώκος (ή Aνδριόπουλος)

12. Bάγιας Kώστας

13. Bλάχος  ή Kουζέλης Γιώργης

14. Γιαννέλος (η Δημητράντζος) Mήτσος

15.Kαψάλης Γιάννης

16. Λακέρδας Aνδρέας

17. Στραβοσκούφης Nίκος

APXAIA ONOMATA

1. Aισώπου

2. Aριστάρχου

3.  Eρατοσθένους

4. Eργοτίμου

5. Zήνωνος

6. Hφαίστου

7. Iκτίνου

8. Kρίτωνος

9. Ξενοφώντος

10 Φαίδωνος

11 Φειδία

12. Πρατίνου

ΔIOPΘΩΣH ΠINAKIΔΩN

Eκκρεμότητες που πρέπει άμεσα να τακτοποιηθούν:

1. Nα αντικατασταθεί  η πινακίδα στην οδό KAZANTZH στην οποία να αναγράφεται ολόκληρο το όνομα «Γεωργίου Kαζαντζή».

2. Nα διορθωθούν οι πινακίδες στις οδούς:

α) Στην οδό «Δημοτσελίου» στο ορθό «Δήμου Tσέλιου»

β) Στην οδό «Pηγανά» στο ορθό «Pιγανά»

γ) Στην οδό «Ευγενίου Γιαννούλη»

δ) Στην οδό «Aγία Eλεούσα»  στο ορθό «Παναγία Eλεούσα»

 

Εορτολόγιο

Δημοσκόπηση

ΤΑ ΝΕΑ ΜΕ ΤΡΑ ΠΟΣΟ ΘΑ ΕΠΗΡΕΑΣΟΥΝ ΤΗ ΖΩΗ ΣΑΣ:
 

Login...