Μάρ   Απρίλιος 2024   Μάι

ΚΔΤΤΠΠΣ
   1  2  3  4  5  6
  7  8  910111213
14151617181920
21222324252627
282930 
Julianna Willis Technology
°F | °C
invalid location provided
ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΒΙΒΛΙΟΥ

bibleio

On Line η ηλεκτρονική βιβλιοθήκη περιοδικών

Ξεκίνησε η πιλοτική λειτουργία της ηλεκτρονικής βιβλιοθήκης λογοτεχνικών περιοδικών στον κόμβο του ΕΚΕΒΙ με χρηματοδότηση από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Κοινωνία της Πληροφορίας» (Γ΄ ΚΠΣ). Φιλοδοξία αποτελεί η συνέχιση του έργου με περισσότερα περιοδικά. Έχουν ψηφιοποιηθεί περίπου 200.000 σελίδες από τα περιοδικά «Νέα Εστία», «Οδός Πανός», «Πλανόδιον», «Περίπλους», «Το Δέντρο» και «Η Λέξη» και θα είναι διαθέσιμες σε ηλεκτρονική μορφή για όλους τους ενδιαφερόμενους στα μέσα Απριλίου. Πρόκειται για τα περιοδικά που ανταποκρίθηκαν άμεσα στην υλοποίηση του προγράμματος ύστερα από τη σχετική ενημέρωση από πλευράς ΕΚΕΒΙ. Ο στόχος είναι να συνεχιστεί το έργο στο πλαίσιο ενός ευρύτερου σχεδίου ψηφιοποίησης των ελληνικών λογοτεχνικών περιοδικών.

Συνεργασία ΕΚΕΒΙ με Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού...

Καρπός της πρώτης συνεργασίας μεταξύ του Ιδρύματος Τηνιακού Πολιτισμού (www.itip.gr) και του ΕΚΕΒΙ αποτελεί η φιλοξενία της συγγραφέα Βούλας Μάστορη και της εικονογράφου Σοφίας Φόρτωμα στο νησί (και στο υπέροχο νεοκλασικό κτίριο του ιδρύματος στη Χώρα της Τήνου). Στόχος είναι να δημιουργηθούν οι καλύτερες προϋποθέσεις για οργανωμένες ομάδες μαθητών.

Θεματική έκθεση: «Βιβλίο και Ιστορία»

Αναζωπυρώνεται το ενδιαφέρον του   αναγνωστικού κοινού για βιβλία που αφορούν την Ιστορία ή και αναφέρονται στην Ιστορία. Σ' αυτό το πνεύμα η φετινή θεματική έκθεση της ΔΕΒΘ θα δώσει αρκετές αφορμές στους επισκέπτες να παρακινηθούν στη γνωριμία με τον ιστορικό λόγο. Η έκθεση βιβλίων χωρίζεται στις εξής 11 ενότητες: Θεωρία και ιστοριογραφία της Ιστορίας, Ιστορία και μακρά διάρκεια, Προϊστορική Περίοδος, Αρχαιότητα, Μεσαιωνικοί Χρόνοι/Βυζάντιο, Πρώιμοι Νεότεροι Χρόνοι (Οθωμανική Αυτοκρατορία/Τουρκοκρατία), Νεότεροι Χρόνοι (Γαλλική Επανάσταση, Σύσταση Ελληνικού Κράτους έως τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου), Σύγχρονη Ιστορία, Βιογραφίες-Μαρτυρίες, Ιστορικό Μυθιστόρημα, Γενικά βιβλία Ιστορίας.

Πρόσκληση σε δημάρχους για επίσκεψη στη ΔΕΒΘ

Περισσότερες από 200 επιστολές-προσκλητήρια απέστειλε το ΕΚΕΒΙ σε δημάρχους απ' όλη τη βόρεια Ελλάδα (με κάλυψη σε πόλεις, κωμοπόλεις και χωριά όλης της περιφέρειας), προσδοκώντας στην παρακίνηση και την προσέλκυση ακόμη περισσότερων βιβλιόφιλων στις εκδηλώσεις της ΔΕΒΘ κατά τη διάρκεια του 4ημέρου. Ήδη απάντησαν θετικά, αποφασίζοντας να στείλουν μαθητές με σχολικά λεωφορεία οι δήμοι Γρεβενών, Κοζάνης και Έδεσσας. Οι εγγραφές συνεχίζονται.

Με τον Καβάφη στην Αλβανία

Το ΕΚΕΒΙ συμμετείχε στα εγκαίνια της έκθεσης «Ταξιδεύοντας με τον Καβάφη», που οργανώθηκε από την Εστία του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού στο Αρσάκειο Ελληνοαλβανικό Κολέγιο στα Τίρανα. Η έκθεση πραγματοποιείται στο πλαίσιο των εγκαινίων της Εστίας (στις 9 Μαρτίου), και παρουσιάζει αρχειακό υλικό καθώς και μια θεματική έκθεση μεταφρασμένων βιβλίων του ποιητή σε διάφορες γλώσσες. Το ΕΚΕΒΙ συνεισέφερε στην υλοποίηση της μαζί το Αρχείο Καβάφη του Σπουδαστηρίου του Νέου Ελληνισμού και του Μουσείο Καβάφη της Αλεξάνδρειας.

Ο Ρίτσος στα ξένα

Σειρά τιμητικών εκδηλώσεων για την προσωπικότητα και το ποιητικό έργο του Γιάννη Ρίτσου στη διάρκεια του 2009 προγραμματίστηκαν από διαφόρους φορείς του εξωτερικού. Μαδρίτη: Ιανουάριος-Απρίλιος, σεμινάριο στο Πανεπιστήμιο Complutense. Μίνστερ Γερμανίας: Φεβρουάριος, διημερίδα «Λογοτεχνία σε εποχές πολιτικής καταπίεσης» στο Πανεπιστήμιο Westfalishe Wilhelms Univeritat Mϋnster. Παρίσι: Μάρτιος, βραδιά Γιάννη Ρίτσου, από την Ελληνική Κοινότητα Παρισιού και Περιχώρων, με την υποστήριξη των Φίλων της Ελλάδας και της Κύπρου και του συλλόγου «Φωνή-Γραφή». Αλεξάνδρεια: Μάιος, υπό την αιγίδα του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού. Ιερουσαλήμ & Δυτική Όχθη: Σεπτέμβριος, από το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στην Ιερουσαλήμ. Σημείωση: Όλες οι εκδηλώσεις που αφορούν το «Ετος Ρίτσου» αναφέρονται αναλυτικά στο Ημερολόγιο Εκδηλώσεων για το Βιβλίο, στον κόμβο του ΕΚΕΒΙ.

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΘΕΜΕΛΙΟ

ΚΩΣΤΑΣ ΦΙΛΙΝΗΣ: Θεωρία των Παιγνίων και Πολιτική Στρατηγική

Το βιβλίο του Κώστα Φιλίνη κυκλοφόρησε το 1972 και ήταν εξαντλημένο για τριάντα και πλέον χρόνια. Επανακυκλοφορεί από τις εκδόσεις μας με πρόλογο του καθηγητή πολιτικής επιστήμης Γιώργου Τσεμπελή.

Σκοπός της  μελέτης αυτής  είναι να δείξει ότι η  θεωρία των  στρατηγικών παιγνίων μπορεί να έχει ενδιαφέρουσες και πρακτικά χρήσιμες εφαρμογές σε προβλήματα στρατηγικής και τακτικής που παρουσιάζονται στην περιοχή της πολιτικής.

Όπως γράφει και ο Γ. Τσεμπελής: «δύο είναι οι σημαντικές συνεισφορές του συγγραφέα προς τους αναγνώστες: έχει τη γνώση της θεωρίας των παιγνίων και την καθιστά κατανοητή σε όσους δεν έχουν προηγούμενη επαφή με το θέμα, αλλά και τη χρησιμοποιεί ως κώδικα για να καταστρώσει πίνακες στους οποίους μεταφέρει τις ιδέες, την ιδεολογία, την πολιτική του πείρα, για να φθάσει στο συμπέρασμα ότι οι στρατηγικές που εισηγείται είναι «στρατηγικές ισορροπίας»: δηλαδή  ότι η  βέλτιστη  κίνηση  του  παίκτη  εξαρτάται  από  την  κίνηση  του αντιπάλου.

Το βιβλίο λειτουργεί σαν μια πολύ αξιόπιστη επικοινωνία μεταξύ συγκεκριμένων πολιτικών στρατηγικών...».

Η   θεωρία  των παιγνίων αναφέρεται  σε  καταστάσεις  σύγκρουσης   μεταξύ αντιπάλων, όπου οι κύριοι τρόποι λύσης των διαφορών είναι η σύμπραξη και ο συμβιβασμός.

Τα σφάλματα και οι ήττες της Αριστεράς θα μπορούσαν να αποφευχθούν αν οι ηγεσίες της διέθεταν  ένα εργαλείο σκέψης που θα οδηγούσε σε  ορθότερες αποφάσεις; Το ερώτημα απασχόλησε τον συγγραφέα, που αναζήτησε στη θεωρία των παιγνίων στρατηγικές για το χειρισμό πολιτικών συγκρούσεων και θέλησε να αναπτύξει  τη   μέθοδο   αυτή   με  τρόπο   κατανοητό   και  σε   αναγνώστες   με περιορισμένες γνώσεις μαθηματικών.

Είναι ένα από τα καλύτερα βιβλία σ' αυτόν τον τομέα και το πρώτο γραμμένο στα ελληνικά.

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗ

ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ

Η ΕΛΛΑΔΑ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΠΕΘΑΙΝΕΙ...

ΜΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΝΑΣΚΟ(ΛΟ)ΠΗΣΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ (1944-2007)

Όταν το 1944 οι Τσώρτσιλ και Στάλιν μοίρασαν τα Βαλκάνια και οι Έλληνες βρεθήκαμε να «ανήκομεν εις την Δύσιν», με τα θρυλικά εκείνα ποσοστά (Ελλάδα: Μ. Βρετανία [εν συμφωνία με ΗΠΑ] 90%, Ρωσία 10%), αγνοούσαμε και το γεγονός και τη σημασία του: η πολιτική (και όχι μόνο) ζωή του τόπου θα ρυθ­μιζόταν στο εξής με βάση τα ποσοστά αυτά: 90% τα δυο μεγάλα κόμματα εξουσίας - και η Αριστερά στη γωνία με 10%...

Όταν το 1947 έγινε «αλλαγή φρουράς» (προστάτη) και οι Αμερικάνοι, βγαίνοντας από την παρένθεση του μικρού χαρτιού με τα ποσοστά, πέρασαν μπροστά και μας ανέλαβαν, δεν πολυκαταλάβαμε τι συνέ­βαινε. Αγνοούσαμε τι θα πει αμερικανοκρατία, πόσο θα κρατήσει κλπ. Ήταν η εποχή, άλλωστε, τέτοια, που δεν ήγειρε αντιρρήσεις -άλλωστε οι νέοι προστάτες εμφανίζονταν με φιλελεύθερο πρόσωπο, δίνο­ντας ψεύτικες ελπίδες στον κόσμο ότι κάτι πάει ν' αλλάξει, όπως ακριβώς έγινε όταν οι προπολεμικοί προστάτες παραχώρησαν τη θέση τους στους σύγχρονους προαγωγούς και οι ντόπιοι πίστεψαν ότι μπο­ρεί να δουν καλύτερες μέρες... Με την πάροδο του χρόνου αρχίσαμε σιγά- σιγά να τα καταλαβαίνουμε όλα. Για παράδειγμα:

  • Στα μέσα της δεκαετίας του '60, όταν φάνηκε να ανατρέπεται το «σύστημα των ποσοστών» (όταν δηλα­δή το Κέντρο ήρθε στα πράγματα με την Αριστερά να βάζει «πλάτες»...), οι ανεξέλεγκτες καταστάσεις αντιμετωπίστηκαν αμέσως: αρχικά μ' ένα συνταγματικό πραξικόπημα (1965), μετά μ΄ ένα στρατιωτικό (1967).
  • Στα μέσα του καταραμένου εκείνου 1989, όταν τα ποσοστά άρχισαν πάλι να χορεύουν, η αντιμετώπιση ήταν διαφορετική αλλά το ίδιο άμεση και αποτελεσματική: μια διπλή συγκυβέρνηση! (Άλλες εποχές, άλ­λα ήθη...)
  • Με το που μπήκε ο νέος αιώνας, βρεθήκαμε σ' ένα κλίμα παράνοιας που συνεχίζεται, αλλά δεν μπορεί (δεν πρέπει) να τραβήξει πολύ: κάτι πρέπει να γίνει! Τι όμως;

Ο Κώστας Παπαϊωάννου προσπαθεί να δώσει μιαν απάντηση με το βιβλίο του Η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει - Μια πολιτική ανασκο(λό)πηση της Ιστορίας (1944 - 2007), θυμίζοντας μ' έναν ξεχωριστό τρόπο αυτά που έγιναν και προσπαθώντας να δει αυτά που έρχονται.

ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ

ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣΗΣ ΤΟΥ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟΥ

ΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΓΚΙΓΚΑΣ

Το παρόν έργο αποτελεί μια διεισδυτική και αναλυτική μα­τιά στη διαδικασία οικοδόμησης του σοσιαλισμού στην ΕΣΣΔ, ειδικότερα μέσα από την συμμετοχή των Ελλήνων, Θεμελιω­μένο σε πληθώρα πρωτογενών και δευτερογενών πηγών (πολ­λών εκ των οποίων αδημοσίευτων ως τα σήμερα ή άγνωστων στο ελληνικό αναγνωστικό κοινό) επιχειρεί να ρίξει φως σε πτυχές του ιστορικού παρελθόντος που βρίσκονται τις μέρες μας στο επίκεντρο της αντί κομμουνιστικής αναθεώρησης και διαστρέβλωσης της Ιστορίας.

Η συζήτηση βέβαια ούτε άρχιζε ούτε και τελειώνει εδώ. Έχοντας πλήρη επίγνωση του γεγονότος αυτού, η ερευνητι­κή μας προσπάθεια δεν αποσκοπεί στο να καταλήξει σε τε­λεσίδικα και απόλυτα συμπεράσματα αναφορικό με διάφορες πτυχές του σοσιαλισμού που γνωρίσαμε. Τουναντίον, στο­χεύει σε μια μαρξιστική και επιστημονικά τεκμηριωμένη προ­σέγγιση ιστορικών γεγονότων κ.α, διαδικασιών, μακριά τόσο από εξιδανικευμένες ωραιοποιήσεις όσο και από ισοπεδωτι­κούς μηδενισμούς, η οποία θα συμβάλει -ελπίζουμε- στην πε­ραιτέρω μελέτη και ανάλυση τους.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Ο Ανάστασης Ι. Γκίκας κατάγεται από την Πάρο των Κυκλάδων. Σπούδα­σε Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο του York της Αγγλίας. Στο ίδιο πα­νεπιστήμιο έκανε τις μεταπτυχιακές του σπουδές (στη νεότερη Ιστορία, με εξειδίκευση στη θεωρία και πράξη των μαζικών κινημάτων), καθώς και τη Δι­δακτορική του Διατριβή με θέμα την πολιτική του Εργατικού και κομμουνιστικού κινήματος στην Ελλάδα του Μεσοπολέμου. Κατά το ακαδημαϊκό έτος 2003-2004 δίδαξε, στο Πανεπιστήμιο του York το μάθημα της «Βρετανικής και Αμερικανικής Πολιτικής». Μετείχε στη συγγραφή και επιμέλεια του έργου ΠΕΜΕΝ Ι901-2001. Οι Ναυτεργάτες στο Δρόμο της Ταξικής Πάλης

ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ- ΕΛΛΑΣ

«ΚΡΑΤΟΣ & ΔΙΑΦΘΟΡΑ: Πώς θα κόψουμε τον ομφάλιο λώρο;»

Εκδόσεις IANOS, Σειρά: IANOS ΘΕΣΕΙΣ

Ποτέ άλλοτε δεν ήτανε τόσο επίκαιρο το δίλημμα: «Κράτος και Διαφθορά: Πώς θα κόψουμε τον ομφάλιο λώρο;». Η Διεθνής Διαφάνεια- Ελλάς, Οργάνωση κατά της Διαφθοράς κάλεσε τους σημαντικότερους και ειδικότερους Έλληνες - αφού στη λίστα περιλαμβάνεται  ο  Πρωθυπουργός της  Ελλάδας,  Κωνσταντίνος Καραμανλής, και ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολιτεύσεως, Γιώργος Παπανδρέου. Μετά την εισαγωγή του Αριστομένη Συγγρού, οι άνθρωποι που συνομίλησαν, χωρίστηκαν σε πέντε μέρη:

«Η έρευνα της Διεθνούς Διαφάνειας για τη Διαφθορά στην Ελλάδα: Σχολιάζοντας τα πορίσματα» (ομιλητές: Κώστας Μπακούρης, Μπάμπης Παπαδημητρίου, Γιάννης Μαυρής, Γεώργιος Παπαγεωργίου, Θεοδόσης Τάσιος, Σπύρος Μακρυδάκης, Δημήτρης Παπαλεξόπουλος), «Περί του πρακτέου: Τι πρέπει να αλλάξουμε;» (ομιλητές: Γιώργος Παπανδρέου, Αντώνης Δ. Παπαγιαννίδης, Προκοπής Παυλόπουλος, Άννα Διαμαντοπούλου, Νικηφόρος Διαμαντούρος, Στέφανος Γερουλάνος, Σπύρος Δεσύλλας), «Θεσμοί, Μεταρρυθμίσεις και το πραγματικό κόστος της Δημοκρατίας» (ομιλητές: Χαρίδημος Τσούκας, Μιχάλης Κορτέσης, Χρύσανθος Λαζαρίδης, Αντώνης Δ. Παπαγιαννίδης), «Προς μια ανοικτή κοινωνική συμμαχία της διαφθοράς» (ομιλητές: Κώστας Μπακούρης, Huguette Labelle, Κωνσταντίνος Καραμανλής), «Παράρτημα» (Παρουσίαση Γ.Μαυρή, Πίνακας Θ. Τάσιου και Γραφικά Σπ. Μακρυδάκη).

«Το 1996 μία ομάδα πολιτών, αποτελούμενη από πολιτικούς, επιχειρηματίες, δικαστικούς, στρατιωτικούς, δημοσιογράφους, δικηγόρους και γιατρούς, δημόσιους και ιδιωτικούς υπαλλήλους, αποφασίσαμε να αναμετρηθούμε με τη διαφθορά. Γι' αυτόν το λόγο συστήσαμε ένα σωματείο υπό τον τίτλο «Διεθνής Διαφάνεια - Ελλάς», ως μέλος μίας ευρύτερης οικογένειας που είχε ξεκινήσει τρία μόλις χρόνια πριν από τη Δυτική Ευρώπη ως παγκόσμια Μη Κυβερνητική Οργάνωση. Είμαστε η μοναδική ΜΚΟ που έχει ως, αποκλειστικό στόχο της την καταπολέμηση της διαφθοράς.        

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΙΩΛΚΟΣ

ΑΝΔΡΕΑΣ ΖΑΚΑΣ

ΑΣΤΕΡΙΑ ΠΟΥ ΧΑΘΗΚΑΝ

Μυθιστόρημα

Την ολοκλήρωση της μυθιστορηματικής τριλογίας, που ξεκίνησε το 2004 ο συγγραφέας, αποτελεί το παρόν βιβλίο του Ανδρέα Ζάκα με τίτλο «Αστέρια που χάθηκαν», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ιωλκός.

Ο πρωταγωνιστής του μυθιστορήματος Παναγιώτης, καθηγητής Μαθηματικών, υπηρετεί σ' ένα ορεινό απόμακρο χωριό απ' όπου και κατάγεται. Οι γονείς του έχουν πεθάνει και ο μοναδικός αδελφός του ζει μόνιμα στο Λονδίνο. Στο ίδιο χωριό έρχεται να υπηρετήσει ως αγροτικός γιατρός ο παιδικός του φί­λος Δημοσθένης, γεγονός που ενισχύει τη φιλία τους. Και οι δυο, πέρα απ' τις αναμνήσεις που κουβα­λούν, ζουν και τις δυσκολίες των νέων ανθρώπων, όταν εργάζονται σε ανάλογο απομακρυσμένο περι­βάλλον.

Οι δυο φίλοι δεν έχουν ακόμη δημιουργήσει τις οικογένειες τους, γεγονός που κάνει τους κατοίκους να έχουν ένα επιπλέον αντικείμενο για να συζητούν γι' αυτούς κρυφά ή φανερά. Στο χωριό ο Παναγιώτης συνδέεται ερωτικά με τη Ρένα, που υπηρετεί κι αυτή στο αγροτικό ιατρείο ως μαμή, αλλά εκείνη δεν τρέφει ειλικρινή αγάπη στο δεσμό της. Ο χωρισμός τους έρχεται να προσθέσει στη μοναξιά τού καθη­γητή απογοήτευση και μόνο η φιλία του γιατρού αντισταθμίζει τις ψυχικές του επιπτώσεις, μέχρι που ένα τηλεφώνημα θ΄ αλλάξει την πορεία της ιστορίας...

Από την ελληνική επαρχία ως την πολύβουη Πάτρα και από το κοσμοπολίτικο Λονδίνο ως το πολιτι­στικό Δουβλίνο, ο συγγραφέας μάς συνοδεύει σ΄ ένα ταξίδι ανεκπλήρωτων και προδομένων ερώτων και προσδοκιών για την αλήθεια της αγάπης.

Το μυθιστόρημα έλαβε το πρώτο βραβείο στο διαγωνισμό των Σικελιανών και του ομίλου Unesco Πειραιώς και Νήσων του 2007.

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

ΜΑΚΗΣ ΔΙΟΓΟΣ

Μικρές Αθλητικές Ιστορίες

Δεκέμβριος 2008, σελ. 148

 «Ποδόσφαιρο στη Κατοχή», «Γρηγόρης Αυξεντίου», «Τι ομάδα υποστηρίζει ο Μπακούνιν;», «Ο Πανιώνιος στο Κονγκό», «Η Ελαφρά Ταξιαρχία», «Γιώργος Ιβανώφ». Τίτλοι που θα μπορούσαν να είναι (ακόμα και...) τίτλοι ταινιών. Και όμως είναι μερικοί τίτλοι ρεπορτάζ που δημοσιεύθηκαν στην 15νθημερη Ρήξη.

Όταν είχαν αρχίσει οι κουβέντες για το «στήσιμο» και την ύλη της εφημερίδας, έριξα την ιδέα να δημοσιεύουμε αθλητικά θέματα διαφορετικά από αυτά που διαβάζουμε καθημερινά στις υπόλοιπες εφημερίδες, αθλητικές και πολιτικές. Να συνδυάζουν αθλητικά γεγονότα με ιστορικά και κοινωνικά ακόμα και πολιτικά ζητήματα. Ήταν δύσκολο, αλλά όχι σίγουρα πρωτόγνωρο. Πολλοί άξιοι συνάδελφοι δημοσιογράφοι και συγγραφείς πριν από εμένα έχουν κάνει εξαιρετικές δουλειές, έχουν γράψει αριστουργήματα. Η πρόταση μου «άρεσε» και από το πρώτο φύλλο της «Ρήξης» άρχισα να αναζητώ (κυρίως στο διαδίκτυο...) πληροφορίες για διάφορα θέματα.

Μέσα από τα κείμενα για τη «Ρήξη» ανακάλυψα μια άλλη πλευρά του αθλητισμού. Εκείνη που πολλοί εθνομηδενιστές προσπαθούν έντεχνα να αποσιωπήσουν. Ανακάλυψα ότι πολλές φορές η άδολη αγάπη για την πατρίδα, η θυσία για τα ιδανικά, η προσφορά στη κοινωνία μπορεί να περνά μέσα από μια... μπάλα! Το ποδόσφαιρο, το μπάσκετ, ο αθλητισμός γενικότερα δεν είναι μόνο καλοστημένες επιχειρήσεις όπου τα εκατομμύρια χορεύουν σε τρελούς ρυθμούς. Δεν είναι μάχες ανεγκέφαλων χουλιγκάνων. Είναι και άνθρωποι, ιδανικά, απόψεις, καρδιά, ψυχή, σημαίες. Μάλλον δεν θα ήταν τίποτα χωρίς όλα αυτά».

Από τον πρόλογο του συγγραφέα

Δυο λόγια για την έκδοση

Ο Μάκης Διόγος συνδυάζει δύο ιδιότητες που τα τελευταία χρόνια δύσκολα μπορούμε να συνδυάσουμε, εκείνη του αθλητικού δημοσιογράφου, για πολλά χρόνια πλέον, και του βαθύτατα πολιτικοποιημένου και ενεργού πολίτη. Αυτή η διπλή του «ταυτότητα» συνδυάστηκε με εξαίρετο και πρωτότυπο τρόπο στα κείμενα που περιλαμβάνονται στην έκδοση.

Μέχρι σήμερα, τα κείμενα που αφορούν τον αθλητισμό και έχουν γραφεί από πολιτικούς αγωνιστές, είναι κείμενα που επικεντρώνονται στην κριτική της εμπορευματοποίησης του αθλητισμού και ιδιαίτερα του ποδοσφαίρου, ενώ αντίστροφα τα αθλητικά κείμενα και άρθρα αναφέρονται μόνο σε επιδόσεις, ντρίπλες, τζαρτζαρίσματα, «μάγους» προπονητές και «θεούς» προέδρους. Τα κείμενα του Μάκη εντάσσονται σε μια διαφορετική κατηγορία. Είναι κείμενα αγάπης για τον αθλητισμό, και ταυτόχρονα αναδεικνύουν τις πολιτικές ή κοινωνικές διαστάσεις του. Τέλος και αυτό δεν είναι ασήμαντο είναι ωραία και καλογραμμένα κείμενα που αναδεικνύουν με τον καλύτερο τρόπο το περιεχόμενο τους.

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΘΕΜΕΛΙΟ

Κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις μας το τελευταίο βιβλίο του διάσημου ιστορικού Eric Hobsbawm: Παγκοσμιοποίηση, Δημοκρατία και Τρομοκρατία.

Το βιβλίο συγκροτείται από μια συλλογή αξιοπρόσεχτων και δηκτικών δοκιμίων, στα οποία ο Eric Hobsbawm εξετάζει τα ζητήματα που έχουν γεννήσει τις πιο ζωηρές συζητήσεις και διαμάχες -όχι μόνο ανάμεσα σε πολιτικούς, σχολιαστές και ακαδημαϊκούς, αλλά μεταξύ όλων μας- τα τελευταία χρόνια: με άλλα λόγια, τις συνέπειες της παγκοσμιοποίησης, τις δυσκολίες της δημοκρατίας και τις απειλές της τρομοκρατίας. Όπως γνωρίζουμε καλά, όλα τούτα δεν αφορούν μόνο τις ειδήσεις αλλά είναι κομμάτι της καθημερινής μας ζωής, από την κατάσταση της οικονομίας ως την έκταση των δικαιωμάτων και των ελευθεριών μας, και ως το φόβο -και τη φρικιαστική πραγματικότητα- δολοφονικών βομβιστικών επιθέσεων στις πόλεις. Αγγίζοντας την ουσία του αντικειμένου του, ο Eric Hobsbawm πραγματεύεται τον πόλεμο και την ειρήνη στους καιρούς μας, προβλήματα δημόσιας τάξης, την αναρχία και την τρομοκρατία, τον εθνικισμό και τη μεταβαλλόμενη φύση του έθνους-κράτους, καθώς και τις μελλοντικές προοπτικές της δημοκρατίας, σκιαγραφώντας το ιστορικό πλαίσιο και τα σημαντικά διδάγματα που μπορεί αυτό να μας προσφέρει. Και, κυρίως, στρέφει τη διαπεραστική ματιά του στη Μέση Ανατολή, στον πόλεμο του Ιράκ και στο αμερικάνικο ιμπεριαλιστικό σχέδιο.

0 Eric Hobsbawm γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια το 1917 και σπούδασε στην Αυστρία, τη Γερμανία και την Αγγλία. Είναι μέλος της Βρετανικής Ακαδημίας και της Αμερικανικής Ακαδημίας Τεχνών και Επιστημών, αντεπιστέλλον μέλος της Ιαπωνικής Ακαδημίας, καθώς και επίσημος διδάκτωρ πολλών πανεπιστημίων σε διάφορες χώρες. Δίδαξε μέχρι τη συνταξιοδότηση του στο Κολέγιο Birkbeck του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, και κατόπιν στο New School for Social Research της Νέας Τόρκης. Εκτός από τη διάσημη τετραλογία του The Age of Revolution (Η εποχή των Επαναστάσεων), The Age of Capital (Η εποχή του Κεφαλαίου), The Age of Empires (Η εποχή των Αυτοκρατοριών), The Age of Extremes (Η εποχή των Άκρων), έχει συγγράψει μεταξύ άλλων τα βιβλία Bandits (Αηστές), Revolutionaries, Uncommon People (Ξεχωριστοί άνθρωποι), καθώς και την αυτοβιογραφία του Interesting Times (Συναρπαστικά χρόνια).

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗ

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Ν. ΣΑΜΑΡΑΣ

1993-2007

ΠΡΟΛΟΓΟΣ
ΡΟΔΟΛΦΟΣ ΜΟΡΩΝΗΣ

Στο βιβλίο αυτό χρησιμοποιούνται οι θεωρίες και οι μέθοδοι της επικοινωνιολογίας για τη μελέτη της τηλεοπτικής πολιτικής διαφήμισης στην Ελλάδα. Η έρευνα έρχεται να καλύψει ένα κενό στην ελληνι­κή βιβλιογραφία και φιλοδοξεί να λειτουργήσει ως πρότυπο για ποσοτικές αναλύσεις περιεχομένου στην πολιτική επικοινωνία. Στο πρώτο μέρος γίνεται παρουσίαση του ευρύτερου πλαισίου μέσα στο οποίο ικανοποιούνται οι επικοινωνιακές ανάγκες της πολιτικής και διασαφηνίζεται η σχέση της πο­λιτικής διαφήμισης με την εμπορευματικοποίηση του ραδιοτηλεοπτικού συστήματος, τη λογική του μέσου και το πολιτικό μάρκετινγκ. Στη συνέχεια παρέχεται ένα συγκροτημένο θεωρητικό πλαίσιο για τις επιδράσεις της πολιτικής διαφήμισης στο ακροατήριο, τα ερμηνευτικά πλαίσια που διέπουν το περιεχόμενο της και τις δομικές επιπτώσεις που έχει στο κομματικό σύστημα. Στο τρίτο κεφάλαιο παρουσιάζεται η ποσοτική ανάλυση των χαρακτηριστικών των ελληνικών πολιτικών διαφημιστικών της περιόδου 1993-2007. Συγκεκριμένα, εξετάζονται η βασική μορφή, το ρητορικό στυλ, η χρήση των μηχανισμών πειθούς, καθώς και το στοιχείο της εικόνας σε συνδυασμό με τις θεματικές αναφορές. Επίσης, διερευνώνται οι εκφάνσεις του αρνητισμού στην πολιτική διαφήμιση και η στρατηγική κινητοποίηση του παρελθόντος και του μέλλοντος μέσα) της πολιτικής διαφήμισης.

ΤΑΣΟΥ ΚΟΥΡΑΚΗΣ «ΙΕΡΩΤΙΚΟΝ»

ΠΟΙΗΜΑΤΑ, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΙΑΝΟΣ

Η νέα ποιητική συλλογή του Τάσου Κουράκη. Στίχοι που υπακούουν και στο Ιερό και στο Ερωτικό, έτσι που να τα ονομάζει ο ποιητής «Ιερωτικά», χωρίς να τα ξεχωρίζει μεταξύ τους.

Περιγράφοντας τον έρωτα, που εκλείπει από τη ζωή μας, στήνει το σκηνικό του σε δωμάτια, τόπους, πόλεις. Εάν σκεφτούμε ότι ο Πλάτων είπε πως για εμάς στον κόσμο υπάρχει μόνο ένα πρόσωπο και πρέπει να το αναζητήσουμε, να το συναντήσουμε, να το βρούμε, ας δεχτούμε αυτή την κατάθεση της ποιητικής συλλογής «Ιερωτικόν» στις εκδόσεις IANOS, ως έναν τρόπο για να πλησιάσουμε τον Άλλον, να ζήσουμε μαζί του, ακόμη κι αν συμβεί να χωρίσουμε.

Το ταξίδι που κάναμε αναζητώντας και γνωρίζοντας το πρόσωπο, τον Άλλον, δεν ήταν τυχαίο, ύτε αυτονόητο. Ήταν κάτι βαθύτερο και υψηλότερο.

Ο Τάσος Κουράκης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1948. Έχει εκδώσει τρεις ποιητικές
συλλογές (
«Ιχνηλατώντας το παρόν», Παρατηρητής 1995, «Η λίμνη Βικτόρια», Παρατηρητής 1998, «Λέξεις λάμνουν αεί βάλλουν», Ίνδικτος 2002), και μία συλλογή με δοκίμια («Τα παρεκκλίνοντα», Παρατηρητής 2002).

Είναι αναπληρωτής Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Α.Π.Θ. και βουλευτής του Συνασπισμού της Ριζοσπαστικής Αριστεράς.       

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΙΩΛΚΟΣ

Χρίστος Σ. Αλεξόπουλος

Εθνικές ανισορροπίες και παγκόσμια διακυβέρνηση

Από τις εκδόσεις Ιωλκός κυκλοφορεί το βιβλίο του κοινωνιολόγου Χρίστου Σ. Αλεξόπουλου με τίτλο «Εθνικές ανισορροπίες και παγκόσμια διακυβέρνηση».

Εξετάζοντας και αναλύοντας επίκαιρα θέματα, όπως η χρηματοπιστωτική κρίση, η οικονομική ύφεση και η κλιματική αλλαγή, ο συγγραφέας καταθέτει τους προβληματισμούς του, τοποθε­τείται επ' αυτών και μεταφέρει την ανησυχία της έγκριτης επιστημονικής κοινότητας του πλα­νήτη μας.

Κατά το συγγραφέα η Ελλάδα, αν και ανήκει στον ανεπτυγμένο κόσμο, κινείται στην περιφέ­ρεια και αντιμετωπίζει εσωτερικές ανισορροπίες. Η κρίση του πολιτικού συστήματος, η απου­σία διαλόγου, η ανάγκη επαναπροσδιορισμού της πολιτικής και η έλλειψη πολιτικής για την αντιμετώπιση της ρύπανσης του περιβάλλοντος διαμορφώνουν ένα εκρηκτικό μίγμα, ικανό να απειλήσει την κοινωνική συνοχή.

Το βιβλίο του Χρίστου Σ. Αλεξόπουλου είναι μια βαθιά τομή στα ανωτέρω προβλήματα και μια θέση-κατεύθυνση για την πορεία της Ελλάδας και της παγκόσμιας κοινωνίας.

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΘΕΜΕΛΙΟ

ERIC HOBSBAWM

ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΕΣ

Κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις ΘΕΜΕΛΙΟ το βιβλίο του ση­μαντικού ιστορικού Eric Hobsbawm, Επαναστάτες.

Κορυφαίος ιστορικός, της εποχής μας, ο Eric Hobsbawm έχει αφιερώσει μεγάλο μέρος του έργου του στη μελέτη της ιδέ­ας και της πρακτικής των επαναστάσεων ως μέσο για κοινωνικές αλλαγές. Αυτή η εξαιρετική συλλογή δοκιμίων κα­λύπτει όλες τις όψεις της επανάστασης, όπως η ιστορία του κομμουνισμού και των Κομμμουνιστικών Κομμάτων -κυ­ρίως κατά την περίοδο της Κομμουνιστικής Διεθνούς-, η φύ­ση του αναρχισμού, η επιρροή του Μαρξ και του Λένιν, η «πολιτική της βίας» -η επανάσταση, η εξέγερση, τα αντάρτικα κινήματα και τα πραξικοπήματα-και η πάλη των τάξεων.

Γραμμένο με τόλμη και πάθος, το βιβλίο του Eric Hobsbawm είναι αποφασιστι­κής σημασίας για να κατανοήσουμε ένα σημαντικό κομμάτι της ιστορίας του 20ου αιώνα.

Ο Eric Hobsbawm γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια το 1917 και σπούδασε στην Αυστρία, τη Γερμανία και την Αγγλία. Είναι μέλος της Βρετανικής Ακαδημίας και της Αμερικανικής Ακαδημίας Τεχνών και Επιστημών, αντεπιστέλλον μέλος της Ιαπωνικής Ακαδημίας, καθώς και επίτιμος διδάκτωρ πολλών πανεπιστη­μίων σε διάφορες χώρες. Δίδαξε μέχρι τη συνταξιοδότηση του στο Κολέγιο Birkbeck του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, και κατόπιν στο New School for Social Research της Νέας Υόρκης. Εκτός από τη διάσημη τετραλογία του The Age of Revolution (Η εποχή των Επαναστάσεων), The Age of Capital (H επο­χή του Κεφαλαίου), The Age of Empires (H εποχή των Αυτοκρατοριών), The Age of Extremes (H εποχή των Άκρων), έχει συγγράψει τα βιβλία Bandits (Ληστές), Revolutionaries, Uncommon People (Ξεχωριστοί άνθρωποι), καθώς και την αυτοβιογραφία του Interesting Times (Συναρπαστικά χρόνια).

ΕΚΔΟΣΕΙΣ IANOS

Θάνος Μικρούτσικος

Καβάφης του Θάνου Μικρούτσικου Μουσική/Ποίηση/Ζωγραφική

συνοδεύεται από το cd Επέστρεφε,

Ερμηνεύει ο Κώστας Θωμαϊδης,

Συμμετέχουν: Γεωργία Συλλαίου, Θόδωρος Δημήτριεφ και Σάκης Μπουλάς

Οι εκδόσεις IANOS παρουσιάζουν σ' ένα βιβλίο- cd, για πρώτη φορά, την ολοκληρωμένη εργασία του Θάνου Μικρούτσικου πάνω στην ποίηση του Κ.Π. Καβάφη. Πρόκειται για μια πολύμορφη έκδοση 96 σελίδων, η οποία περιλαμβάνει ανθολογημένα ποιήματα από τον Θάνο Μικρούτσικο, κείμενο του Γιώργου Μονεμβασίτη για την μελοποίηση του Καβάφη από τον συνθέτη, επτά προσωπογραφίες του Κ.Π.Καβάφη από τον Γιάννη Ψυχοπαίδη και άλλο αρχειακό υλικό.

«Τα αγαπημένα μου» τιτλοφορεί ο Θάνος Μικρούτσικος την ανθολόγηση των ποιημάτων και εξηγεί: «Είμαι ένας καλλιτέχνης που λατρεύει την Ποίηση και τους Ποιητές, και μια από τις εμμονές μου είναι να ξεκλειδώνω μουσικά τους κόσμους τους. Το μοναδικό λοιπόν κριτήριο για την επιλογή των ποιημάτων του Καβάφη ήταν πολύ προσωπικό: ποια ποιήματα του Αλεξανδρινού -είτε μελοποιήθηκαν από εμένα είτε όχι- με ακολουθούσαν συνεχώς σε πολλές φάσεις της ζωής μου, ποια με συντρόφευαν αδιαλείπτως όλα αυτά τα χρόνια, ποια με ταξιδεύουν σε κόσμους που δεν υπάρχουν πια, ποια με πονάνε, ποια με συνθλίβουν... Γιατί τον Γέρο της Αλεξάνδρειας τον ακολουθώ από τα προεφηβικά μου χρόνια- από τότε που ο πατέρας μου, τα βράδια του '55, μ' έπαιρνε στην αγκαλιά του και μου διάβαζε τα «Τείχη», τους «Αλεξανδρινούς βασιλείς», την «υπεροψία και τη μέθη του Δαρείου» μέχρι το '82, σ' εκείνο το μαύρο θέατρο του Ronse στις Βρυξέλλες, ακούγοντας την βαθιά φωνή του Paul Roland: [...] η ώρα μία την νύχτα θάτανε η μιάμισυ...»

Το ένθετο cd  έχει  τον τίτλο  «Επέστεφε»  και περιλαμβάνει  10  συνθέσεις του Θάνου Μικρούτσικου,  σε νέα  μουσική  επεξεργασία  και  ενορχήστρωση.  Ανάμεσα στα ποιήματα του Κ.Π. Καβάφη, ο συνθέτης επέλεξε να μελοποιήσει στην συγκεκριμένη έκδοση τα εξής: Επέστρεφε, Σύγχυσις, Ο Γενάρης του 1904, Μονοτονία, Για να'ρθουν, Επήγα, Επιθυμίες, Ο Δεκέμβρης του 1903, 105 χρόνια αργότερα, Η πόλις .

Παραγωγός cd Θάνος Μικρούτσικος/ Γραμμές των Οριζόντων   

ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ

90 χρόνια ΚΚΕ - 90 χρόνια ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1918 - 2008

Σε ολόκληρη την ηρωική πορεία του ΚΚΕ, άξιος μαχητής πορεύεται δίπλα του, μαζί του ο Ριζοσπάστης.

Τούτη η ολοζώντανη ιστορία παρουσιάζε­ται σύντομα με ανάγλυφα μέσα από τις σελίδες του Λευκώματος με σπάνιο υλικό από πρωτοσέλιδα του Ριζοσπάστη της περιόδου πριν οπό τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, της παράνομης έκδοσης του την περίοδο της ναζιστι­κής κατοχής και της υποδούλωσης του λαού μας, στην περίοδο της πόλης ταυ Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας κατής βα­θιάς παρανομίας μετά την ήττα, στην περίοδο της εφτάχρονης στρατιωτικής φασιστικής δικτα­τορίας του Απρίλη 1967 και της μετά το 1974 νόμιμης έκδοσης και κυκλοφορίας του.

ΠΑΛΛΑΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ ΑΠΕ - ΜΠΕ

 

 

 

Εορτολόγιο

Δημοσκόπηση

ΤΑ ΝΕΑ ΜΕ ΤΡΑ ΠΟΣΟ ΘΑ ΕΠΗΡΕΑΣΟΥΝ ΤΗ ΖΩΗ ΣΑΣ:
 

Login...