Μάρ   Απρίλιος 2024   Μάι

ΚΔΤΤΠΠΣ
   1  2  3  4  5  6
  7  8  910111213
14151617181920
21222324252627
282930 
Julianna Walker Willis Technology
°F | °C
invalid location provided
Τ.Ε.Ι. ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ

                                                                         

Τμήμα Θερμοκηπιακών Καλλιεργειών & Ανθοκομίας

Επιστημονική συνεργασία Ελλάδαteiς - Κύπρου στον τομέα των Αρωματικών και Φαρμακευτικών Φυτών

Στα πλαίσια της έναρξης ερευνητικής συνεργασίας του τμήματος Θερμοκηπιακών Καλλιεργειών & Ανθοκομίας του Τ.Ε.Ι. Μεσολογγίου και του Υπουργείου Γεωργίας, Φυσικών Πόρων & Περιβάλλοντος της Κυπριακής Δημοκρατίας, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στην Κύπρο από τις 7 έως τις 10 Απριλίου. Συμμετείχαν ο Καθηγητής Φυσιολογίας- Βιοχημείας και Δ/ντής της ΣΤΕΓ, κ. Σαλάχας Γεώργιος, ο Καθηγητής Λαχανοκομίας κ. Καπότης Γεώργιος και ο Ερευνητής του Καπνικού Σταθμού Αγρινίου, Γεωπόνος κ. Ντζάνης Ηλίας.

Στην Κύπρο πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις και επιστημονικές συζητήσεις με τον Δ/ντή του Τμ. Γεωργίας, κ. Χριστόδουλο Φωτίου και στελέχη του Υπουργείου, όπως την Δ/ντρια, κ. Θεοφίλου και τον κ. Ευστάθιο Ευαγγελίδη, λειτουργό Γεωργίας του κλάδου Οπωροκηπευτικών και υπεύθυνο του τομέα Αρωματικών και Φαρμακευτικών Φυτών και άλλους υπηρεσιακούς παράγοντες.

Τέλος έγινε και συνάντηση με την Κοινοβουλευτική Επιτροπή της Κυπριακής Δημοκρατίας, αρμόδια για θέματα Γεωργίας.

Αποφασίσθηκε η άμεση ερευνητική συνεργασία σε δυο κύριους τομείς:

Πρώτον στο τομέα της Βιολογικής Γεωργίας και δεύτερον στον τομέα των Αρωματικών και Φαρμακευτικών Φυτών.

Ιδιαίτερα στο τομέα των Αρωματικών-Φαρμακευτικών φυτών, υπάρχουν μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης την επόμενη δεκαετία στην Ελλάδα και την Κύπρο. Ας σημειωθεί ότι, η Νότια Γαλλία παράγει το 30% της παγκόσμιας παραγωγής, ενώ η Ελλάδα και η Κύπρος που έχουν ισχυρό πλεονέκτημα ως προς την ποιότητα της παραγωγής, δεν καλύπτουν ούτε το 1% της παγκόσμιας ζήτησης, αντιθέτως εισάγουν το 70% των αναγκών τους.

Στην Αιτωλοακαρνανία, τα τελευταία χρόνια, ο Συνεταιρισμός ΑΣΚΑΦΕΦΑ, υπό την επιστημονική καθοδήγηση και συνεργασία των κ. Ντζάνη  και κ. Σαλάχα, έχει προχωρήσει στην βιολογική παραγωγή αρωματικών-φαρμακευτικών  φυτών, σε μια έκταση περίπου 130 στρεμμάτων, με άρισtei2τα αποτελέσματα ως προς τα ποσοτικά και  ποιοτικά χαρακτηριστικά τους.

Ο Συνεταιρισμός προχωρά στην οργάνωση και την καθετοποιημένη παραγωγή και εμπορία, με πρόγραμμα χρηματοδότησης μέσω του αναπτυξιακού νόμου ο οποίος αναμένεται να εγκριθεί.

Σε συνεργασία του Τ.Ε.Ι. Μεσολογγίου και του Καπνικού Σταθμού Αγρινίου αυτή την περίοδο πραγματοποιούνται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, πειράματα παραγωγής βιολογικών σποροφύτων αρωματικών-φαρμακευτικών φυτών με το σύστημα της επίπλευσης ( float system ), και επίσης ξεκινούν μακροχρόνια πειράματα ποιοτικών αποδόσεων όσων αφορά την περιεκτικότητα σε αιθέρια έλαια, αρωματικές και φαρμακευτικές ουσίες. Στα τελευταία πειράματα συμμετέχει και το Εργαστήριο Γεωργικής Χημείας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.tei-3

Στην Κύπρο αντίστοιχα, υπάρχει ιδιαίτερη εμπειρία ως προς την παραγωγή και εμπορία κυρίως νωπών αρωματικών-φαρμακευτικών φυτών. Οι Κύπριοι ενδιαφέρονται άμεσα για την μεταφορά της τεχνογνωσίας που έχει αναπτυχθεί από το Τ.Ε.Ι. και τον Καπνικό Σταθμό, όσων αφορά κυρίως την παραγωγή πολλαπλασιαστικού υλικού, αλλά και τη νέα τεχνολογία που αναπτύσσεται ερευνητικά στο Εργαστήριο του κ. Σαλάχα ( πρωτοπορία στον ελληνικό χώρο ), που αφορά στην αεροπονική καλλιέργεια των φυτών, κατά την οποία οι ρίζες τους αναπτύσσονται στον αέρα και το θρεπτικό διάλυμα τους παρέχεται με ψεκασμό ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Επιπλέον στον τομέα της Βιολογικής Γεωργίας θα υπάρξει στενή συνεργασία προς όφελος και των δύο πλευρών. Στην Κύπρο, δεν υπάρχει μεγάλη και οργανωμένη βιολογική παραγωγή, υπάρχει όμως εμπειρία και τεχνογνωσία στην διαχείριση του νερού και του εδάφους.tei-4

Ομάδα Κυπρίων επιστημόνων αναμένεται στην Αιτωλοακαρνανία, στις αρχές Ιουνίου, οπότε και θα οριστικοποιηθούν τα κοινά επιστημονικά προγράμματα και οι πηγές χρηματοδότησή τους.

Ιδιαίτερα για τον τομέα των Αρωματικών-Φαρμακευτικών φυτών, υπάρχει αισιοδοξία ότι την επόμενη δεκαετία θα εξελιχθεί σε έναν από τους πιο δυναμικούς κλάδους της γεωργίας, σε Ελλάδα και Κύπρο.

 

 

Εορτολόγιο

Δημοσκόπηση

ΤΑ ΝΕΑ ΜΕ ΤΡΑ ΠΟΣΟ ΘΑ ΕΠΗΡΕΑΣΟΥΝ ΤΗ ΖΩΗ ΣΑΣ:
 

Login...