Μετρητής

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterΣήμερα611
mod_vvisit_counterΧθές3770
mod_vvisit_counterAll4839544
°F | °C
invalid location provided
ΝΙΚΟΣ ΜΗΤΣΗΣ: Ο Γιώργος Βαρνακιώτης και η Αλήθεια
Δευτέρα, 25 Μάρτιος 2019 20:03

 

 
Γεώργιος Νικολού Βαρνακιώτης (1780-1842): Η πραγματική του φωτογραφία και όχι φαντασιώσεις! (από το αρχείο του Νίκου Μήτση
 
        Ο Γνωστός συγγραφέας Νίκος Θ. Μήτσης που έχει ερευνήσει όλες τις πλευρές της ιστορικής πορείας του Οπλαρχηγού του 1821 Γεωργίου Νικ. Βαρνακιώτη, απαντάει σε ένα σχόλιο αναγνώστη μας που έλεγε ότι: «ο συγκεκριμένος οπλαρχηγός ήταν από τις πιο αμφιλεγόμενες προσωπικότητες». 
 
Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ: 
    Ναι, ήταν πράγματι και εξακολουθεί να είναι αμφιλεγόμενη προσωπικότητα Γεώργιος Νικολού Βαρνακιώτης. Όμως ίδια συμπεριφορά (τα γνωστά καπάκια) είχαν στη Στερεά Ελλάδα και οι: ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ, ΑΝΔΡΟΥΤΣΟΣ, ΙΣΚΟΣ, ΡΑΓΚΟΣ, ΒΑΛΤΙΝΟΣ, ΤΣΟΓΚΑΣ, ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ κ.α. οπλαρχηγοί.  
    Ο Ιωάννης Καποδίστριας εκτιμώντας τις στρατιωτικές του ικανότητες τον ονόμασε Χιλίαρχο και πρόεδρο του Στρατιωτικού Δικαστηρίου στο Μεσολόγγι, ο δε Όθωνας το 1836 τον ονόμασε Συνταγματάρχη (ανώτερος στρατιωτικός βαθμός) στη Βασιλική Φάλαγγα. 
    Και μην ξεχνάτε οτι το 1828 και 1829 ελευθέρωσε όλη την Αιτωλοακαρνανία (Βόνιτσα, Αμφιλοχία, Μαχαλάς, Αγρίνιο, Μεσολόγγι ). 
     Υπέγραψε την συνθήκη απελευθέρωσης του Μεσολογγίου και την παράδοση του από τους Τούρκους στην Ελλάδα. 
     Χρέος μας είναι ν΄ αποκαταστήσουμε τη μνήμη του ξεκινώντας με ενημερωτικές ομιλίες και δραστηριότητες για τον Βαρνακιώτη, στα Γυμνάσια και Λύκεια του τόπου μας υπό την αρωγή των δημοτικών αρχών ΒΟΝΙΤΣΑ και ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ και των τοπικών φορέων.
 
Νίκος Θεοδ. Μήτσης 
Αρχοντοχώρι (Ζάβιτσα) Ξηρομέρου